Blog

Edina Tanácsai – Életmód és Egészség

szolgáltatások

A sporttáplálkozás alapjai

A sporttáplálkozás alapjai

A SPORTTÁPLÁLKOZÁS ALAPJAI

A sporttáplálkozás alapjai

A sportoló táplálkozásának egyik célja, hogy a szervezet az optimális kondicionális állapotra felkészítse.  Az edzéstervben célszerű egyéni táplálkozási tervet alkalmazni, a szakszerűen összeállított étrend hozzájárul a teljesítmény javulásához. A nem megfelelő tápanyagellátás rontja az edzettségi állapotot és evvel párhuzamosan a regenerálódási időt meghosszabbítja.

            Az emberi szervezetben a tápanyagok lebomlása során energia szabadul fel, amely lehetővé teszi a sportolást.  Az energiaigény nemtől, életkortól, testtömegtől valamint a sporttevékenység fajtájától és időtartamától függ. (1.táblázat)

 

1.táblázat

Sportágcsoportok

Energiaigény (Kcal/tskg)

Szénhidrát

(%)

Fehérje

(%)

Zsír

(%)

Sportági példák

Állóképességi sportágak

70-80

60

15

25

Közép- és hosszútávfutók

kerékpárosok

Erő- és állóképességi sportágak

70-80

56

17

27

Evezősök,

gyorskorcsolyázók

Erősportágak

70-75

52

18

30

Súlyemelők

dobóatléták

 

A szervezet a nyugalmi állapot fenntartására is energiát fordít (szívműködés, légzés, emésztés stb. ), ezt nevezzük alapanyagcserének. Könnyű munka esetén az izmok az energiaszükséglet 70 %-át, nehéz munka során akár 95 %-át felemészti.

A tápanyagokban lévő energia átalakítása és felhasználása más-más emberekben különböző hatásfokú. A testtömeg rendszeres ellenőrzésével következtethetünk a túlzott vagy éppen hiányos táplálkozásra.

 

            Fehérjék

Az egészséges ember napi fehérjeszükséglete a napi energia 15-20 %-a, azaz 0,8-1 g/tskg, a rendszeresen sportolóké 2-2,5 g/tskg. A megfelelő fehérjebevitellel kombinált edzés az izomtömeg és az izomerő növekedését eredményezi. A testépítésben gyakran alkalmaznak fehérje- és aminosav kiegészítést, azonban ennek mellékhatása is lehet, ha túlzásba visszük. A nagy mennyiségű fehérje fokozza a folyadékvesztést, ami könnyen kiszáradáshoz vezethet. Ezenkívül hosszútávon gyomor-béltraktusban működési zavarok alakulhatnak ki.

 

            Szénhidrátok

            A sportolók szénhidrátszükségletének fedezésére naponta 6-10 g/tskg összetett és egyszerű szénhidrát javasolt. Rendszeres edzés esetén a napi energia 55-70 %-a szénhidrát legyen, így a glikogén raktárak is feltöltődnek. A szénhidrátok egyik fontos jellemzője a glikémiás index (GI), ez mutatja meg, hogy egy adott élelmiszerben lévő szénhidrátok milyen gyorsan szívódnak fel. A GI-index 1-100 között lehet, minél magasabb, annál gyorsabban emeli a vércukorszintet.

 

            Zsírok

            Az optimális napi zsírbevitel az összenergia 25-30 %-a. Nagy energiaigény esetén a zsír arányának növelése indokolt lehet. A zsírszövetből kiszabaduló zsírsavak az izomban oxidálódva energiát szolgáltatnak.

           

            Az rendszeres, nagy intenzitású edzések esetén indokolt lehet a táplálékkiegészítők alkalmazása, pótolva a megnövekedett ásványi anyag ill. vitamin igényt. Fontos tudni, hogy a kiegészítőknek önmagukban nincs teljesítményfokozó hatásuk, akkor hatékonyak, ha a táplálkozás minőségileg hiányos.