Blog

Edina Tanácsai – Életmód és Egészség

szolgáltatások

Ételintolerancia vagy ételallergia?

Ételintolerancia vagy ételallergia

Ételintolerancia vagy ételallergia? Sokan keverik, öntsünk tiszta vizet a pohárba!

Az utóbbi években egyre gyakrabban halljuk, hogy valaki nem fogyaszthat bizonyos élelmiszereket, mert „érzékeny rá” vagy „allergiás”. Sokan azonban nincsenek tisztában azzal, hogy az ételallergia és az ételintolerancia nem ugyanaz, és a különbség nemcsak orvosi szempontból, hanem a mindennapi életminőségünk szempontjából is fontos. Sajnos még szakemberek között is előfordul, hogy teljesen félreértelmezik ezeket a fogalmakat.

Nem mindegy azonban, hogy miről beszélünk pontosan, hiszen az ételallergia és az ételintolerancia is kellemetlen tüneteket okozhat, mégis könnyű őket összekeverni. Ugyanakkor a kezelés, a megelőzés és a hosszú távú következmények szempontjából kulcsfontosságú, hogy tudjuk, melyik problémával állunk szemben. Úgyhogy nézzük is meg, mi a különbség az ételallergiák és az ételintoleranciák között, melyek a leggyakoribb tünetek, és melyik élelmiszerek okozzák leggyakrabban.

 

ételallergia

Az ételallergia az immunrendszer túlzott reakciója egy adott étel egyik összetevőjére – legtöbbször általában egy fehérjére. Ilyenkor a szervezet úgy érzékeli az adott anyagot (allergén), mintha az veszélyes lenne, és beindítja a védekező mechanizmust, ami azonban életveszélyes is lehet.

  • A tünetek az étel elfogyasztása után hamarosan jelentkeznek (1-2 órán belül), így könnyen beazonosítható az allergén étel.
  • Elenyészően kis mennyiség is kiváltja, és életveszélyes állapotot is előidézhet.
  • Az allergént akár egy életen át is kerülni kell.
  • Általában allergiát kiváltó ételek: diófélék, mogyoró, tojás, tejfehérje, hal, kagyló, rákfélék, szója.

Tünetek, amelyek ételallergiára utalhatnak:

  • hirtelen fellépő csalánkiütés, bőrpír
  • ajkak, nyelv vagy torok duzzanata
  • hányinger, hányás, hasmenés
  • légzési nehézség
  • súlyos esetben anafilaxia, ami sürgős orvosi beavatkozást igényel

 

 ételintolerancia

 Az ételintolerancia nem az immunrendszert érinti, hanem az emésztőrendszer válasza egy adott élelmiszer-összetevőre. Ebben az esetben a szervezetünk nem tud megfelelően lebontani egy adott anyagot (pl. enzimek hiánya miatt), ami lassabb, elnyújtottabb tünetekhez vezet. Bár nem életveszélyes állapotról van szó, mégis nagyon kellemetlen lehet, és hosszú távon ronthatja az életminőséget.

 Az étel elfogyasztása és a tünetek megjelenése között akár napok is eltelhetnek.

  • Életet nem veszélyeztető, de életminőséget rontó tünetek jellemzik.
  • A problémás ételek visszavezetésére van esély hosszabb távon.
  • Általában intoleranciát kiváltó ételek: glutén, szója, tejfehérje, tojásfehérje, szezámmag, élelmiszer adalékanyagok, tartósítószerek, színezékek.

Tünetek, amelyek ételintoleranciára utalhatnak:

  • puffadás, gázképződés
  • hasi görcsök
  • hasmenés vagy székrekedés
  • fáradtság, ingerlékenység
  • fejfájás, migrén