Edina Tanácsai – Életmód és Egészség
Az utóbbi években egyre gyakrabban halljuk, hogy valaki nem fogyaszthat bizonyos élelmiszereket, mert „érzékeny rá” vagy „allergiás”. Sokan azonban nincsenek tisztában azzal, hogy az ételallergia és az ételintolerancia nem ugyanaz, és a különbség nemcsak orvosi szempontból, hanem a mindennapi életminőségünk szempontjából is fontos. Sajnos még szakemberek között is előfordul, hogy teljesen félreértelmezik ezeket a fogalmakat.
Nem mindegy azonban, hogy miről beszélünk pontosan, hiszen az ételallergia és az ételintolerancia is kellemetlen tüneteket okozhat, mégis könnyű őket összekeverni. Ugyanakkor a kezelés, a megelőzés és a hosszú távú következmények szempontjából kulcsfontosságú, hogy tudjuk, melyik problémával állunk szemben. Úgyhogy nézzük is meg, mi a különbség az ételallergiák és az ételintoleranciák között, melyek a leggyakoribb tünetek, és melyik élelmiszerek okozzák leggyakrabban.
ételallergia
Az ételallergia az immunrendszer túlzott reakciója egy adott étel egyik összetevőjére – legtöbbször általában egy fehérjére. Ilyenkor a szervezet úgy érzékeli az adott anyagot (allergén), mintha az veszélyes lenne, és beindítja a védekező mechanizmust, ami azonban életveszélyes is lehet.
Tünetek, amelyek ételallergiára utalhatnak:
ételintolerancia
Az ételintolerancia nem az immunrendszert érinti, hanem az emésztőrendszer válasza egy adott élelmiszer-összetevőre. Ebben az esetben a szervezetünk nem tud megfelelően lebontani egy adott anyagot (pl. enzimek hiánya miatt), ami lassabb, elnyújtottabb tünetekhez vezet. Bár nem életveszélyes állapotról van szó, mégis nagyon kellemetlen lehet, és hosszú távon ronthatja az életminőséget.
Az étel elfogyasztása és a tünetek megjelenése között akár napok is eltelhetnek.
Tünetek, amelyek ételintoleranciára utalhatnak:
Copyright: Diétataposó, 2025